Vad förväntas av våra kritiker?

Bloggens innehåll består i huvudsak av filmrecensioner. Ta dig i akt dock, då det kan förkomma andra ting som recenseras. Utförandet är på proffessionell hobby-nivå till den utsträckning orken och lusten finns. En gnutta känslosvall kan förekomma. Välkommen att ta del av Gonzos och Dukes åsikter.

söndag 17 augusti 2008

THE TREASURES OF SIERRA MADRE

En paranoid resa med en portion girighet.

Att se en gammal klassiker från 40-talet brukar alltid vara uppiggande. Du bör inte anse dig själv vara filmintresserad om du inte utforskar den första halvan av 1900-talets filmer. I vissa fall kan det vara svårt att ta in en film som är 50-60 år gammal då skådespeleri etc. var så annorlunda mot idag. Ser man dock tillräckligt många så kan man börja urskilja vad som är bra och mindre bra samt vad som fortfarande håller idag.

The treasures of Sierra Madre(1948) behandlar mänsklig girighet, paranoia och desperation. Två amerikanska män, utfattiga och arbetslösa, driver runt i en liten stad i Mexiko i mitten av 20-talet och försöker bara att överleva dagen. Av en slump träffar de på en gammal man som ägnat i stort sett hela sitt liv åt att gräva efter guld. De båda vännerna lockas av rikedomarna som kan drabba den som verkligen hittar guld men varnas av den gamle mannen att ett stort guldfynd kan få vilken man som helst att förlora mer än han funnit.

Det bästa med den här filmen är skådespeleriet och det totala vänskapliga förfallet som sker huvudkaraktärerna emellan. Filmen visar tydligt hur mänsklig natur kan vända de bästa av vänner mot varandra men även hålla dem samman. Alla tre huvudrollsinnehavare(Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt) gör bra roller och det blir väldigt spännande emellanåt. Om du sett alldeles för få filmer från förr, se den här!

DUKE SÄGER
7/10.

2 kommentarer:

by Stfn sa...

Jag gillar gammal film, men har överlag inte sett så mycket amerikanskt. Har aldrig heller känt mig lockad av titeln i fråga, men det kanske kan vara värt att kolla på.

Admin sa...

Som jag alltid säger, det var bättre förr!!